Sangele si bolile de sange

In jos

Sangele si bolile de sange

Mesaj Scris de CaRb00N la data de Dum Mai 26, 2013 8:11 am

angele este un lichid rosu, vascos care transporta substante, precum hormonii, oxigenul si glucoza, la tesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile si dioxidul de carbon. Vital pentru supravietuirea organismului, sangele transporta oxigenul prin artere catre plamani, si glucoza de la ficat catre toate celulele din componenta organelor si tesuturilor; apoi se reintoarce la plamani prin intermediul venelor, schimband oxigenul cu dioxid de carbon.

O persoana adulta are aproximativ 4 l de sange, care este compus din celule sanguine si plasma.

Exista trei tipuri de celule sanguine:
• Globulele rosii (RBC) sau hematiile - contin hemoglobina si serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani. Hemoglobina este proteina care confera culoarea globulelor rosii. Pigmentul acestei proteine este rosu-aprins, atunci cand este oxigenata (culoarea sangelui arterelor din marea circulatie), si albastru atunci cand este slab oxigenata. Hematiile depasesc numarul globulelor albe din sange cu aproximativ 500:1;
• Globulele albe (WBC) - cunoscute sub denumirea de leucocite, sunt de dimeniuni mai mari, insa sunt mai putine la numar in comparatie cu globulele rosii.
Rolul acestora este de a lupta impotriva infectiilor sau a invaziei de substante straine din afara corpului: bacterii, virusuri, corpuri straine etc.;
• Trombocitele sau plachetele sangvine - fragmente de celule responsabile de coagularea sangelui. Cand un organism sau tesut este lezat, trombocitele incep sa se uneasca pentru a forma o masa, ce are rolul de a sigila zona afectata si a opri fluxul de sange.

Grupa de sange Proteine speciale (antigen)
Tipul A Proteine speciale tip A, exclusiv
Tipul B Proteine speciale tip B, exclusiv
Tipul AB Atat proteine A cat si B
Tipul 0 (zero) Nu sunt prezente proteinele tip A sau B
Plasma este compusa din apa (90%) iar restul de 10% sunt substante dizolvate, dintre care unele care contribuie la coagularea sangelui (proces implicat in vindecarea ranilor si formarea cicatricilor).
avatar
CaRb00N
Pro Winner

Pro Winner

Mesaje : 79
Pro points : 2228
Likes : 3
Avertisment : Fara avertisment
Sex : masculin

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum